Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите си

...
 Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите си
Коментари Харесай

Мадуро скъса отношенията на Вeнецуела с Колумбия

 Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи, че скъсва дипломатическите си връзки с Богота. Дипломатите и консулските чиновници на Колумбия би трябвало да изоставен Венецуела в границите на 24 часа, се споделя в изказване на външното министерство, представено от РИА Новости, предава организация Фокус.
Според министерството Съединените щати и Колумбия са организирали " пропагандно шоу " на границата с Венецуела, нарушили са нормите на Организация на обединените нации и са сложили в заплаха мира в страната и района. Каракас прекъсна на 23 февруари дипломатическите и политическите връзки с Богота.

Властите на Колумбия дадоха обещание допустимо най-скоро да изтеглят своите дипломати от Венецуела.

Влошаването на връзките сред двете страни се дължи на обстановката към доставката на американска филантропична помощ от Колумбия към Венецуела. Опозицията упорства филантропичната помощ да бъде позволена в страната, само че президентът Николас Мадуро изрично отхвърли да я одобри. Каракас разположи войски до границата, с цел да предотврати прекосяването на камиони. Според Мадуро американската помощ се е трансформирала във " подправено шоу ", защото Вашингтон блокира активите на държавната петролна компания PDVSA и не разрешава покупко-продажбите с нея, лишавайки Венецуела.

 



 

Съединени американски щати осъждат нападенията против цивилни във Венецуела, за които се твърди, че са осъществени от последователи на венецуелския водач Николас Мадуро. Това съобщи в обществената мрежа „ Туитър “ държавния секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпейо, представен от TACC и организация Фокус.

" Съединените щати осъждат офанзивите против цивилни във Венецуела от бандитите на Мадуро. Тези офанзиви доведоха до гибел и нарянявания ", написа дипломатът. Съединените щати, продължи Помпео, " осъждат отхвърли на Мадуро " да разреши на ескорт, който носи филантропична помощ да влезе във Венецуела. Той назовава " отвратителни фрагментите с горящи камиони с (хуманитарна) помощ ".

" Докато водачът на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо управлява напъните за даване на помощ на хората, Мадуро изпраща въоръжени банди да нападат почтени жители ", споделя ръководителят на Държавния департамент.

Според Помпейо " необятна коалиция от демократични страни упорства, че Венецуела би трябвало да бъде свободна, а филантропичната помощ би трябвало да бъде пропусната ". Във връзка с това той приветства напъните на управляващите на Бразилия и Колумбия.

По-рано  държавният секретар Майк Помпейо  акцентира, че " Съединени американски щати ще подхващат ограничения против тези, които попречват мирното възобновяване на демокрацията във Венецуела ".

Утре американският вицепрезидент Майк Пенс ще се срещне с водача на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо.

Европейският съюз осъди насилствените дейности  и потреблението на въоръжена мощ от ръководещия режим във Венецуела в устрема му да осуети изпращането на филантропична помощ в страната, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Отказът на режима да признае незабавната филантропична потребност води до ескалация на напрежението ", посочи първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини в изказване от името на 28-те страни членки. Отхвърляме потреблението на паравоенни въоръжени групировки за заплашване на цивилните и законодателите, полагащи старания да разпределят помощи, съобщи тя.

„ Настояваме силите на реда и силовите органи да демонстрират въздържаност, да заобикалят използването на мощ и да разрешат влизането на помощи " в страната, заключи Могерини.

Европейски Съюз има подготвеност да усили предоставяната помощ, увери още Федерика Могерини. През 2018/2019 година общността отпуска над 60 милиона евро като филантропична помощ и средства за подкрепяне на развиването, посочи тя. 

" Причините за сегашната рецесия във Венецуела са политически и институционални, надлежно решението може да бъде единствено политическо ", акцентира висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.
По публикацията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР